Cum să-ţi speli hainele fără detergent şi balsam

Bună,
Sunt Alina şi vreau să-ţi povestesc o întâmplare din viaţa mea şi a mamei mele.

Sunt aproape 7 ani de când, fiind în vizită la mine, mama mi-a arătat nişte pete roşii ce-i apăruseră pe gât şi pe ceafă şi care îi dădeau mâncărimi grozave. În special noaptea o chinuiau cumplit şi ajunsese să nu se mai odihnească mai deloc. Mi-a fost uşor să-mi dau seama că era o erupţie iritativă, o eczemă, numai că nu-i apărea decât în acea zonă, iar peste zi se ameliora.

Era o vară plăcută, nu foarte călduroasă, nu purta nimic pe gât, aşa că mi-am pus problema dacă e posibil să fie ceva de la perna pe care dormea noaptea. Dar ce? Nu era umplută cu fulgi, deci nu puteam să-i incriminez, faţă de pernă era de bumbac… Deodată, mi s-a aprins “beculeţul”: balsamul de rufe!

Ani de zile nu folosisem aşa ceva pentru că nu-mi plăcea cum înmoaie ţesăturile de bumbac de parca erau năclăite, iar cu o lună în urmă îmi venise chef să schimb parfumul rufelor, ocazie cu care mă alesesem cu o frumuseţe de erupţie pe spate şi pe piept. Sunt alergică. La tot felul de chimicale. Dacă eu sunt, de ce nu şi mama? Iată că şi mama o păţea, dar mai rău.

Aşa că am renunţat definitiv la balsam de rufe şi în mare parte şi la detergent. În prima fază am căutat un detergent hipoalergenic, am găsit la farmacie (abia apăruse pe piaţă!) dar nu am fost foarte mulţumită de cum spala rufele albe.

nuci1Am aflat dintr-o reclamă de pe net de nucile de săpun, era o promoţie la care dacă te înscriai primeai un bonus de cantitate, preţ şi un săculeţ special pentru maşina de spălat.

Am căutat informaţii şi am găsit că de fapt “nucile” nu sunt chiar nuci, sunt fructele unui copac din India numit Sapindus Mukorossi, conţin o cantitate mare de saponine şi sunt folosite de indigeni în diferite scopuri de curăţenie personală, pentru casa (de spălat podele, vase, plante de apartament) animale de companie sau ca tratament pentru boli de piele. Voi reveni într-un alt topic cu detalii. La inceputul articolului v-am pus doar o fotografie făcută ieri înainte de a spăla.

Nu am găsit deloc la vremea respectivă recenzii de produs sau pe cineva care să le fi folosit şi să emită vreo părere pro sau contra. Eu sunt mai receptivă la noutăţi şi cu dispoziţie de a testa, dar mama ezita. Mi-am zis că îmi asum un risc mai mic decât comerciantul, care se poate alege cu produsul returnat şi fără bani. În plus, m-a atras şi posibilitatea de a spăla cu ele îmbrăcămintea din mătase naturală sau lână, care ştiţi că necesită o atenţie specială la spălat. Am comandat, pentru că nu costă mai mult decât un săculeţ obişnuit de detergent.

Când am primit coletul şi l-am desfăcut, m-am uitat puţin la ciudăţeniile acela (semănau cu nişte corcoduşe uscate, fără sâmburi, miroseau puţin acruţ), am pus cantitatea recomandată în săculeţul de maşină, am adăugat ulei esenţial de grepfruit (aşa mi-a plăcut mie pentru parfum!) am pornit maşina şi mă uitam apoi la apă care se scurgea din rufe. Îi strigam mamei: nu-mi vine să cred: iese spumă! Rufele au ieşit curate şi proaspete de parcă le-aş fi spălat într-o livadă înflorită.

Şi dacă tot m-am pornit, am făcut o soluţie cu care am tamponat de 3 ori pe zi erupţia mamei, care în 2 zile a dispărut total. Ce mai, am fost de-a dreptul fericită ca mama s-a putut odihni din nou!

Ziua următoare AM ARUNCAT BALSAMUL DE RUFE!

Nu am renunţat total la detergentul automat din comerţ, îl mai folosesc intermitent pentru rufele albe, dar de atunci FOLOSESC REGULAT PENTRU SPĂLAREA RUFELOR NUCILE DE SĂPUN.

În loc de balsam de rufe sau ca să parfumez rufele (dacă vreau, nu e obligatoriu) folosesc o lingură de oţet alimentar din vin alb (nu vă speriaţi, că nu miroase) respectiv câteva picături de uleiuri esenţiale (la care nu sunt alergică). Pentru rufele albe adaug o lingură de bicarbonat alimentar de sodiu în compartimentul de detergent al maşinii.

Şi am făcut o economie substanţială: un săculeţ de 1 kg mi-a ajuns pentru mai mult de un an (la preţul unui sac obişnuit de 3-4 kg detergent automat); o sticluţă de ulei esenţial ajunge pentru aproximativ 50 spălări şi costă în jur de 10 lei, în funcţie de sortiment. Nu am mai suferit de eczeme şi iritaţii şi deci n-am mai cheltuit pe creme costisitoare şi medicamente antialergice.

Suferi şi tu de alergii, eşti predispusă către iritaţii ale pielii, locuieşti într-un oraş aglomerat şi poluat? Renunţă în primul rând la cât mai multe dintre produsele chimice care ne poluează viaţă şi ne încarca organismul, silindu-l să lupte şi să-i consume energia preţioasă pe care ai putea-o folosi în mod plăcut. Găseşte-ţi produsele de îngrijire naturale care să-ţi respecte echilibrul intern al organismului şi să nu fie agresive.

Aminteşte-ţi ce foloseau bunica ta, mătuşile tale pentru curăţenia casei, cu ce îngrijeau îmbrăcămintea şi cum reuşeau să se pună în valoare fără să aibă la dispoziţie multitudinea de produse chimice cu care suntem agresate astăzi. Foloseau săpun de casă? Foloseau leşie? Sau mai sofisticata rădăcină de stânjenel?

Şi dacă ai o poveste legată de acestea, împărtăşeşte-o cu noi intr-un comentariu mai jos pentru a ne îmbogăţi viaţa, pentru a renaşte tradiţiile prin care femeia românca reuşea să fie şi foarte frumoasă şi plăcută şi o bună gospodină!

comments

11 thoughts on “Cum să-ţi speli hainele fără detergent şi balsam

  1. ADRIANA

    Interesanta ideea ta de a folosi altceva decat detergent pentru ca sa-ti speli hainele. Eu am cumparat mai demult o bila care avea ceva ceramic la interior pe care o puneam in masina de spalat. Da nu-mi placea ca nu mirosea frumos.

    Reply
    1. alyssimo

      Rufele pot fi parfumate la spalare si cu ajutorul uleiurilor esentiale, cu o conditie majora: sa nu fii alergica la cel pe care il folosesti. Iti alegi o aroma care sa iti faca placere, bineinteles. Si este bine sa folosesti aromele diferentiat, in functie si de hainele pe care le speli; de exemplu, pentru lenjeria de pat sau pijamale sa folosesti un ulei esential cu efect relaxant, linistitor, avand in vedere ca sunt articole pe care le folosesti noaptea cand te odihnesti.
      Atentie: nu face confuzie intre uleiurile esentiale, care sunt extracte pure dintr-o planta (in general) si uleiurile de aromaterapie care pot avea adaosuri chimice necunoscute cu scopul de a obtine parfumuri greu de obtinut pe cale naturala. Acesti compusi chimici pot avea efect iritant asupra pielii.

      Reply
      1. Alyssimo Post author

        Voi publica in curand un material despre ingredientele chimice toxice, si vei vedea ce presupune denumirea generica de „parfum”

        Reply
    1. Alyssimo Post author

      Luminita, nu vei avea decat de castigat, ma refer in primul rand la confortul personal si apoi la aspectul financiar.

      Reply
  2. iulian popescu

    din pacate toate lucrurile bune ,folositoare ale generatiilor anterioare sunt uitatede generatiile urmatoare,in loc sa lw pastram pentru a ne imbogati si infrusetea viata
    Alina cauta sa faca ce nu au facut generatiile anterioare.Bravo Alina !

    Reply
    1. Alyssimo Post author

      Caut sa adaug la experienta generatiilor anterioare cunostintele legate de fitoterapia moderna, stiintifica si in special de partea ei cea mai draga mie, aromaterapia.

      Reply
  3. Ana

    hey Alina. am vazut si eu reclama la nucile acelea magice si ma gandeam ca nu vor spala f bine rufele si am asteptat sa mai aud pe cineva care le foloseste. cat de curand imi voi comanda si eu de pe net.
    iti multumesc !

    Reply
    1. Alyssimo Post author

      Pentru spalari uzuale sunt foarte multumita. Insa nu scot petele, in situatia asta trebuie sa te descurci, cumva.

      Reply
    1. Alyssimo Post author

      In masina de spalat eu am folosit nucile (un fel de coji la aspect, dar mai moi), dar stiu ca se poate folosi si o solutie obtinuta prin fierberea nucilor in apa. La spalat de mana am folosit bineinteles, solutie; la fel si la curatat frunzele plantelor de apartament.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *