Un deliciu de sezon pe care pana acum nu am avut onoarea de a-l incerca: gogosele (sau clatite) cu flori de salcam. M-am incumetat si l-am preparat, nu sapun ci papa. Cu oarece temeri, pt ca fiica din dotare nu e totdeauna deschisa la a incerca papici noi – m-am inselat amarnic de data aceasta, spre marea mea incantare!
Ce am folosit in reteta:
-
18-20 inflorescente de salcam, din care am folosit florile curatate de pe tije, spalate rapid cu un jet de apa cat sa se curete gandaceii dar sa nu dispara aroma divina, si scurse bine
-
2 oua mici sau unul mare, de tara
-
2 linguri de zahar
-
un praf de sare
-
1 lingura de ulei
-
coaja rasa de la jumatate de lamaie
-
o cana de faina integrala
-
o cana de lapte
-
ulei suplimentar pt prajit
Cum am procedat:
-
ouale bine batute le-am frecat cu sarea, zaharul si coaja de lamaie,
-
apoi am adaugat uleiul si l-am incorporat cu grija.
-
Am adaugat faina putin cate putin amestecand incontinuu, subtiind aluatul din cand in cand cu putin lapte, cu grija sa nu se faca cocoloase. Am adaugat lapte pana cand aluatul a obtinut consistenta celui de clatite, poate ceva mai grosut.
-
L-am lasat sa se odihneasca cam jumatate de ora si
-
am adaugat florile de salcam zvantate in strecuratoare si am omogenizat cu grija, fara sa strivesc florile.
6.Am incins tigaia cu foarte putin ulei, am luat cu lingura din aluat si am pus la prajit pt cateva minute, intorcandu-le pe partea cealalta cand s-au rumenit bine.
7.Le-am scos pe o hartie absorbanta.
Se pot servi pudrate cu zahar vanilat pe deasupra, dar eu le prefer mai putin dulci si cu aroma originala.
Am mai facut un rand, dat fiind succesul primei runde, de data aceasta cu intentia de a cruta activitatea biliara – la cuptor in forme de briose, motiv pentru care am dublat cantitatea de ulei din compozitie. Sunt cele din fotografia din partea de sus a articolului si totodata cele pe care le si prefer.
Fiica-mea le-a servit si intr-o alta varianta, anume cu crema de ciocolata pe deasupra! I-au placut atat de mult incat a trebuit sa mai prepar un rand, ca sa ma laud si la serviciu cu ele! :p
Ai mancat si tu gogosele cu flori de salcam?
Daca ai o reteta deosebita cu flori de salcam te invit sa o impartasesti cu noi, mai jos intr-un comentariu.
Cu drag si soare,
Alina