Sirop din flori de salcam

SAMSUNG

SAMSUNG

Ca tot omu’ caruia ii place sa dea din maini non-stop si sa cada noaptea gramada de oboseala cu un zambet de satisfactie pe chipul extenuatmuncitor (zodia capricorn=workaholic! :) ), am pus gand rau (glumeeeesc, iubesc salcamii, iar cand sunt infloriti ii ador!) unui salcam inflorit si l-am smotocit putin. Acasa am impartit continutul sacoselor de hartie astfel:

  1. o parte uscat
  2. o parte gogosele cu flori de salcam
  3. o parte sirop

Anul acesta am renuntat sa fac si „salcamata” – ceva gen socata, reteta inventata de mine  (asa cum am inventat si roata, dealtfel), dar acum 2 ani m-am avantat si pana aici.

Cum am facut siropul:

Ingrediente:

1 kg flori de salcam

apa pt infuzia de flori de salcam, pusa la fiert din timp (apa)

1 kg zahar

400 ml apa

Zeama de la 4 lamai

Am spalat inflorescentele de salcam cu un jet de apa rece pt indepartarea prafului, impuritatilor si insectelor, un timp nu prea indelungat pt a nu indeparta aroma minunata.

Am indepartat florile de pe tije, le-am pus intr-o cratita incapatoare si peste ele am turnat apa fierbinte doar cat sa le acopere, si apoi am pus un capac peste cratita, lasandu-le la infuzat pana a doua zi.

A doua zi am pus la fiert zaharul cu 400 ml apa si zeama de la 4 lamai, curatand din cand in cand cu o paleta spuma ce se formeaza la suprafata. Cand siropul s-a limpezit, am strecurat in el infuzia din flori de salcam, storcand bine florile fierte. Am pus in continuare la fiert pana cand siropul s-a legat suficient. L-am turnat fierbinte in sticle, l-am sigilat si l-am etichetat. Bineinteles ca niciodata nu se potriveste cantitatea de sirop obtinuta cu volumul sticlelor disponibile, asa ca a ramas putin cu care sa ne delectam de pe acum inca fara sa asteptam sezonul rece. Si pot sa spun ca deliciul a meritat efortul, care fie vorba intre noi- nu a fost foarte mare.

Asta pentru cine mai gaseste ceva salcam intarziat pe undeva.

Cu drag,

Alina

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *