
SAMSUNG
Ca tot omu’ caruia ii place sa dea din maini non-stop si sa cada noaptea gramada de oboseala cu un zambet de satisfactie pe chipul extenuatmuncitor (zodia capricorn=workaholic! ), am pus gand rau (glumeeeesc, iubesc salcamii, iar cand sunt infloriti ii ador!) unui salcam inflorit si l-am smotocit putin. Acasa am impartit continutul sacoselor de hartie astfel:
- o parte uscat
- o parte gogosele cu flori de salcam
- o parte sirop
Anul acesta am renuntat sa fac si „salcamata” – ceva gen socata, reteta inventata de mine (asa cum am inventat si roata, dealtfel), dar acum 2 ani m-am avantat si pana aici.
Cum am facut siropul:
Ingrediente:
1 kg flori de salcam
apa pt infuzia de flori de salcam, pusa la fiert din timp (apa)
1 kg zahar
400 ml apa
Zeama de la 4 lamai
Am spalat inflorescentele de salcam cu un jet de apa rece pt indepartarea prafului, impuritatilor si insectelor, un timp nu prea indelungat pt a nu indeparta aroma minunata.
Am indepartat florile de pe tije, le-am pus intr-o cratita incapatoare si peste ele am turnat apa fierbinte doar cat sa le acopere, si apoi am pus un capac peste cratita, lasandu-le la infuzat pana a doua zi.
A doua zi am pus la fiert zaharul cu 400 ml apa si zeama de la 4 lamai, curatand din cand in cand cu o paleta spuma ce se formeaza la suprafata. Cand siropul s-a limpezit, am strecurat in el infuzia din flori de salcam, storcand bine florile fierte. Am pus in continuare la fiert pana cand siropul s-a legat suficient. L-am turnat fierbinte in sticle, l-am sigilat si l-am etichetat. Bineinteles ca niciodata nu se potriveste cantitatea de sirop obtinuta cu volumul sticlelor disponibile, asa ca a ramas putin cu care sa ne delectam de pe acum inca fara sa asteptam sezonul rece. Si pot sa spun ca deliciul a meritat efortul, care fie vorba intre noi- nu a fost foarte mare.
Asta pentru cine mai gaseste ceva salcam intarziat pe undeva.
Cu drag,
Alina