Deliciu de sezon: sirop din flori de soc

Un regal al simtului olfactiv si nu numai, siropul din lfori de soc facut la rece. Am mai facut si prin fierbere, insa dupa ce l-am gustat pe cel facut la rece am abandonat vechea reteta.

2012-05-27 18.51.23_LI

Ai nevoie de :

  • 60 palarii de flori de soc (mari, mici, e greu de cuantificat; trebuie sa fie siropul de zahar saturat de flori)
  • 4 lamai potrivite
  • 2 kg zahar
  • 1,5 litri de apa

Zaharul si apa se pun intr-o cratita mai mare, astfel incat sa ocupe cam jumatate din capacitatea ei. va fi nevoie de spatiul restant pentru umplerea cu flori.

Inflorescentele de soc se spala prin scufundare una cate una intr-un castron cu apa rece, scuturate cu delicatete de gaze si frunze. Se lasa la zvantat pe o strecuratoare cateva ore

Din apa si zahar se face un sirop la cald, dupa toate regulile siropului ­čśë adica sa se dizolve tot zaharul si sa se lege putin. In siropul cald se pune coaja galbena de la 2 lamai (curatata cu un dispozitiv de curatat coji, in asa fel incat sa nu iau si partea alba de sub coaja, pentru ca are un gust amar) si sucul de la toate lamaile.

Iar cand s-a racorit bine de tot se pun in sirop florile de soc zvantate si se amesteca cu delicatete, in asa fel incat sa ajunga flori prin toata masa de sirop. Operatiunea aceasta de amestecare, cu o lingura de lemn dedicata activitatii de dulceturi nu cu cea cu care faci tocana, se va repeta de cateva ori pe zi, timp de 4 zile, pentru ca florile au tendinta de a se ridica la suprafata siropului si de a se innegri (oxida). Timp in care cratita cu sirop va fi tinuta la frigider, acoperita cu un capac.

Dupa cele 4 zile siropul se strecoara intr-un alt vas si se trage in sticle. De preferat de dimensiuni mai mici, 300-500 ml pt ca din momentul in care o sticla este desfacuta sa fie consumata rapid, deoarece reteta nu contine conservanti. Mie nu mi s-a intamplat sa mucegaiasca, probabil depinde si de concentratia in zahar a siropului care daca este destul de mare impiedica ea in sine formarea mucegaiului. Tot de preferat este ca sticlele sa fie cu capac infiletat de buna calitate, neuzat.

Se pastreaza teoretic la rece. Eu locuiesc la bloc si nu pot sa spun ca l-am tinut la rece pe parcursul verii trecute si inca mai am din cel de anul trecut, in buna stare.

 

comments

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *