Uite iasomia, nu e iasomia!

Hellooooo!!!

Nu orice iasomie este iasomie!

smile

Sper sa nu spui ca te bag in detalii prea tehnice!

 

SAMSUNG

Dar pentru ca mi-a sarit in ochi un articol care preaslavea beneficiile terapeutice ale iasomiei m-am simtit obligata sa orientez corect un joc in care mingea a fost ridicata cu superficialitate la fileu.

In sensul ca beneficiile terapeutice ale iasomiei Jasminum officinale, planta din imaginea urmatoare

jasminum_off

http://www.gardensonline.com.au/GardenShed/PlantFinder/Show_2394.aspx

au fost atribuite unei plante mult indragite in Romania, foarte aratoasa si placut mirositoare, dar care are cu totul alte efecte

SAMSUNG

Syralin. Philadelphus coronarius

Ti se pare ceva diferit?

Uite un detaliu:

jasminum_officinale

i_am_jim – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48516945

 

 

 

 

 

 

 

 

Ti se mai pare aceeasi planta?

Au denumiri stiintifice diferite: Jasminum officinale (insasi denumirea iti arata ca este o planta folosita de multa vreme ca tratament), care apartine familiei botanice din care face parte si maslinul, versus Philadelphus coronarius (iasomia de gradina) care este ruda cu hortensia.

Iasomia terapeutica este folosita din cele mai vechi timpuri (este una dintre plantele ayurvedice) medicina traditionala indiana veche de peste 7000 de ani si in medicina traditionala chineza, si are efecte:

  • antiinflamatorii,

  • antiseptice,

  • sedative,

  • antidepresive,

  • afrodisiace pentru femei.

Traditional planta a fost utilizata la femeile insarcinate pentru a usura travaliul dar si pentru a se reface dupa nastere, atat fizic cat si psihic [1], [5]. Se pare ca efectul de reechilibrare asupra femeilor lauze duce chiar si la cresterea cantitatii de lapte atat de necesara bebelusului.

Uleiul esential de iasomie este utilizat ca tonifiant al pielii (in special al celei uscate sau foarte sensibile), dar si pentru combaterea dermatitelor, a mancarimilor de piele sau a arsurilor solare, intrucat ajuta la cresterea elasticitatii pielii.

Are de asemenea efect antibacterian, antiviral si antimicotic. [2], [3], [4]

In China este utilizat traditional in tratamentul hepatitei.

Se considera ca ajuta la scaderea in greutate insa nu am regasit studii in sensul acesta, sfatul asocierii iasomiei cu ceaiul verde ma face sa cred ca mai degraba este efectul acestuia din urma

Iasomia larg raspandita prin gradinile noastre din fericire nu este toxica, are ceva efecte cosmetice. Frunzele sunt bogate in substante numite saponine, ceea ce face ca atunci cand ele sunt strivite si mixate cu apa sa produca o spuma fina care poate fi utilizata la curatarea pielii dar si a hainelor, la fel ca si un sapun. Insa este un sapun foarte fin si delicat care inlatura delicat murdaria fara sa degreseze pielea dar nu inlatura petele de grasime.

Continutul sau chimic permite de asemenea un efect antibacterian (studii relativ putine dar fara dubiu) insa nu are si celelalte efecte mai sus enumerate ale Jasminum officinale

Cautand sursele articolului care m-a oripilat, am constatat ca din pacate confuzia a fost perpetuata cu inconstienta in multe articole, evident copiate unul dupa celalalt pe site-uri de popularizare sau bloguri.

Mai jos ai cateva surse din care m-am documentat suplimentar in sustinerea afirmatiilor de mai sus

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25558267
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27322876
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24294497
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19580857
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9582001

 

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *