PELINUL (ARTEMISIA ABSINTHIUM)

pelin fotoBrate intregi de tulpini de un verdeargintiu aproape ireal, cu aroma patrunzatoare proaspat-amaruie si usor dulceaga, enervanta, dar incisiva si atragatoare, topite in cazanul cu sapun alburiu-opalescent, bolborosind in cazanul pus pe pirostrii vara in curte. Sapunul galbui cu vinisoare verzi care spala hainele cu impecabil miros de alb si proaspat (fara balsam de rufe, E-1, E-2, E-nshpe care astupa porii, naclaiesc textila si duc la indezirabile iritatii pe piele). Asta e amintirea cea mai pregnanta pe care o au cei ce au copilarit la tara, despre pelin.
Mirosul zvacnit din podele, de sub presurile „din zdrente” dar scartaind de curatenie, – cand se facea dereticarea generala, dar si cu scop de a improspata aerul din casa si de a alunga insecte nedorite.
Planta magica, alungatoare de spirite rele, de altfel ce spirit ar putea suporta amaraciunea ce o imprastie in jur?
Nu demult am vazut in vila unui cunoscut, la deal, in fiecare camera, mici vaze cu buchetele de „balarii”: pelin, izma salbatica, 2-3 fire de levantica, busuioc, sanzaiene…dupa sezon…in loc de sense&spray-ul ciudos cu pufaitura stranie.
Batranii inca il mai folosesc sa-si cicatrizeze ranile deschise prin tamponare cu infuzie de pelin sau cu suc de pelin proaspat sau sa-si trateze diferite eczeme, nu stiu ei ce sunt micozele, dar studiile moderne au dovedit ca este util ca antifungic. Mai era folosit ca spalaturi cu infuzie pentru cei cu transpiratie abundenta si neplacut mirositoare. Pentru dureri de stomac si arsuri iar a fost bine folosit, fie ca infuzie, fie macerat in vin rosu sau in miere, dar pentru scurt timp caci se stia de toxic. Se mai utiliza in fumigatii in camera unde a zacut cineva bolnav.
Este CONTRAINDICAT in cure interne gravidelor, mamelor care alapteaza si copiilor datorita unui principiu activ cu efecte toxice pe sistemul nervos. In general perdioada de administrare maxima (intern) este de 2 saptamani.
Se recolteaza atat frunzele, inainte de inflorire, cat si varfurile inflorite si se usuca la umbra.
Utilizat sub forma de infuzie, pulbere de planta uscata – administrata ca atare sau in amestec cu miere, utilizat ca unica planta sau in amestecuri de plante personalizate in functie de afectiunile respective.
PROPRIETATI terapeutice: stimulator al secretiilor exocrine: coleretic, colagog, stomahic, lipolitic, mucolitic, expectorant, antipiretic (scade febra prin stimularea transpiratiei), cicatrizant, antiechimotic („sterge” vanataile), antiviral, antibacterian, antifungic, antiparazitar (prin cetone (artemisia cetona, isoartemisia cetona, tuiona) si lactone sesquiterpenice), induce ciclul menstrual.
ADMINISTRARE
INTERN:
 • Afectiuni gastrice (indigestie, dureri, gastrite) si hepatobiliare (hepatite, ciroze),
 • stimulator al secretiilor digestive (gastrice, hepato-biliare) (prin principii amare)
 • balonari, diaree
 • anorexie (lipsa poftei de mancare),
 • paraziti intestinali
 • adjuvant in infectii respiratorii sau urinare
 • condiment (!!!)
EXTERN- excelent cicatrizant
 • acnee
 • spalaturi in candidoze vulvo-vaginale,
 • hemoroizi
 • adjuvant local in tratamentul echimozelor (vanatailor), entorselor
 • repelent contra insectelor.
Insecticid ecologic pentru plante (contra afidelor si omizilor) decoct 250 g frunze de pelin in 2 l apa.
comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *