Unde dai si unde crapa, in maniera soaping fun

Salutare,

Alina sunt. Ce mai faci tu?

Ca eu, uite, m-am apucat sa fac sapun de rufe, ca-mi trebuie din cand in cand. Si m-a tras ata la un calup alb de untura de porc, si mi-am adus aminte de bunica si de cazanul ei mare pe pirostrii in care fierbea sapun, si mi-am zis: ce-ar fi daca…? Nu am mai folosit niciodata ingrediente de origine animala pana acum in sapunuri sau creme (bine, cu exceptia produselor apicole) dar asta nu ma opreste sa incerc. In definitiv, asa a si aparut sapunul la origine, din grasime animala si cenusa. Pelin am proaspat, de la mama, ca unde e toamna lunga e bogatie de plante.

pelin fotoDespre calitatile de ingrijire ale pelinului am scris cate ceva aici.

Cu untura de porc nu am fitosenii de genul ca provine de la animal, fiinta (fosta) vie, nu se poate, vai de mine – cadavru! Poftim? Are cineva impresia ca plantele nu sunt fiinte vii doar pentru ca apartin unui alt

regn sau noi suntem incapabili sa le interpretam durerea cand le smulgem frunzele? ca nu mancam salata dupa ce s-a uscat in strat singura, ci o smulgem verde si proaspata… si vie. A auzit cineva strigatele marului cand ii smulgem fructele, sa le mancam? dar cum zbiara capsuna? ca nici pe acelea nu le culegem doar pe cele cazute de la sine pe sol. Eram copil cand am ascultat la radio un interviu de cca o ora cu regratata prof.dr. biolog Marioara Godeanu, cu inregistrari audio ale reactiilor plantelor si am ramas profund marcata. Cred ca au fost difuzate si fragmente din filmele domniei sale la TeleEnciclopedia, poate ar trebui reluate si difuzate integral pentru ca eu nu le gasesc nicaieri. Poti sa-ti faci o idee din articolul de aici.

Ideea este ca mancam fiinte care sunt sau au fost vii, vegetale sau animale, asa ne-a lasat Dumnezeu pe pamant, lucru pentru care trebuie sa ne manifestam RECUNOSTINTA si RESPECTUL, sa nu facem ABUZ si sa nu EXAGERAM. Intreaga dotare si functionare a aparatului nostru digestiv ne arata ca suntem OMNIVORI. In rest, orice am face este o alegere, nu o litera de lege scrisa sau nescrisa, iar alegerile fiecaruia trebuie doar respectate, nu folosite ca tinta pentru atacuri de tot felul.

Revenind la clabucii mei initiali, analizandu-mi viitorul sapun si calitatile lui prin metoda de preparare la rece (pt ca pe aceasta o stapanesc bine) constat ca un sapun cu untura de porc are calitati de ingrijire remarcabile cel putin din punct de vedere teoretic. Asa ca m-am razgandit pe loc in ceea ce priveste destinatia lui. Am mai trantit peste untura de porc niste untura de gasca pentru ca se plictisise in borcanul din frigider si urma sa expire peste o luna si nici gand sa fie consumata la prajit (ca nu prea prajesc), le-am mangaiat pe amandoua cu niste unt de cocos si le-am gadilat cu ulei de ricin si am conchis ca va iesi un sampon minunat, numai bun pentru parul cu tendinta la ingrasare. De aceea am si intitulat articolul „Unde dai si unde crapa”. I-am facut cadou o cana de pelin proaspat tocat si ceva galbenele si l-am parfumat cu uleiuri esentiale de lemongrass, geraniu si levantica. Am formulat o reteta cu superfatting 0 pentru ca inca nu sunt hotarata ce destinatie ii voi da, oricum in nici un sampon nu folosesc un superfatting mai mare pentru ca incarca parul. La trace adaug doar putin ulei de ricin pentru siguranta si pentru ca ingrjieste foarte bine zona scalpului.

SAMSUNG

Teoretic n-o sa faca foarte multa spuma dar nu ma intereseaza  asta, vreau sa am o alternativa la samponul pe care deja il folosesc de mai  bine de un an.

Asa arata dupa ce l-am scos din forma:

SAMSUNGtaiat si pus la uscat

SAMSUNG

 

SAMSUNG

 Scurta observatie: granulatia este mai grosiera decat la un sapun exclusiv vegetal avand aceleasi plante adaugate, de aceea nici modelul dantelei nu s-a imprimat foarte bine.

SAMSUNG

 

 

 

 

 

Acum astept sa se incheie saponificarea, sa se deshidrateze corespunzator si apoi il voi folosi. Voi incerca atat calitatile lui de sampon cat si pe cele de spalat rufe. Desi inca ma macina gandul ca tot sapunul obtinut prin fierbere este mai bun pt spalat rufe decat cel obtinut la rece, nu stiu daca glicerina intrinseca reactiei la rece face un bine sau dezavantajeaza materialul textil.

Iti voi lasa parerea mea la momentul respectiv.

Daca doresti reteta integral sau ai observatii de adaugat, o poti face intr-un comentariu, mai jos.

Cu prietenie,

Alina

comments

4 thoughts on “Unde dai si unde crapa, in maniera soaping fun

  1. Viorica

    Alina ma bucur sa te cunosc. Curiozitatea mea este cum se va comporta sapunul ca si sampon, pentru ca ma intereseaza mai mult decat pentru rufe. Am facut si eu sapun-sampon cu superfatt 1 pentru ca citisem undeva ca la sapunul de par nu e nevoie de un superfatt mai mare… si a mers. Numai ca de vreo doi ani am folosit sapunul de Alep pt par dar ma gandesc ca se va termina si pana atunci trebuie sa gasesc o formula buna pt altul. Poate ne mai consultam, sa vedem ce iese la tine.Succes!

    Reply
    1. Alyssimo Post author

      Viorica, am folosit deja doua retete de sampon solid, cu superfat 1, o reteta pt par normal/uscat si una pt par gras/normal, diferentele dintre cele doua fiind date de adaosurile din plante si extracte , si functioneaza, intr-adevar. Aceasta este o a treia varianta si cum am spus mai sus, aparuta mai degraba din intamplare. De ce nu mai faci in continuare sapunul tau? Nu are cum sa nu fie mai bun decat cel de Alep, pentru ca stii sigur ce ingrediente are.

      Reply
      1. Viorica

        Alina eu am avut incredere in sapunul de Alep pentru par pentru ca era adus chiar de acolo, din Siria dar acum nu o sa mai pot face rost de el de aceea sint in cautarea unei formule bune pentru sapunul de par Probabil ca voi folosi aceleasi ingrediente ca la sapunul obisnuit, schimband doar superfatt-ul.

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *