O cunosti pe Artemisia?

Artemisia este varianta moderna, discret tunata, a unei fetze vechi. Nu e retro, desi are aerul, are sarm, are chic dar este lipsita de asprimea bunicii si strabunicii ei. Practic e chiar blanda, in timp ce pastreaza toate calitatile generatiilor anterioare. E rafinata, seducatoare, supla, spumoasa si saruta catifelat. In plus, miroase divin.

Un singur lucru nu stiu (oare voi avea curajul sa incerc?): spala rufele la fel de bine?

1278008_395218223933609_258646121_o

Are o culoare verzui-kaki pal, usor sidefata, data de amestecul de pelin, menta si busuioc. Toate cat se poate de curate chimic, cu origine in gradina mamei. I-am mai pus putin ulei de musetel, care imi place pentru finetea cu care trateaza pielea iritata sau uscata.  Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa-i pun miere, cum prind la fabricat un sapun care nu-i alb ii torn miere, pentru ca ador efectul ei de hidratare, mineralizare si catifelare asupra pielii.

Te sfatuiesc chiar sa folosesti mierea ca atare ca o masca, bineinteles cu conditia sa cunosti faptul ca provine dintr-o sursa de incredere. Vezi ca saptamana viitoare va fi targ de miere in Bucuresti, nu-l rata pentru ca acolo vin cu produse apicultori care sunt verificati, in plus vei avea surpriza placuta sa gasesti sortimente de miere de care multa lume nu a auzit, nu numai arhicunoscutele sortimente de tei, salcam si poliflora, si care sunt absolut superbe si cu efecte terapeutice si profilactice grozave.

Una peste alta domnisoara Artemisia este un sapun aromaterapeutic ca aproape toate sapunurile mele, cu actiune locala mai buna decat vechiul sapun al bunicii, datorita maruntirii in particule foarte fine (ce inseamna un blender!) care dau aspectul omogen al structurii lui si favorizeaza efectele benefice:

1. bun dezinfectant (datorita efectelor cumulate antimicrobiene ale trio-ului pelin-menta-busuioc)

2. cicatrizant

3. repelent pentru insecte (acelasi trio!)

4. neutralizare a mirosurilor neplacute ale pielii (idem!)

5. formula il face potrivit si pentru spalarea capului, fiind util contra caderii parului prin efectul de stimulare a microcirculatiei sangvine la nivelul scalpului, in special pentru persoanele cu par foarte scurt (barbati?)

6. hidratant prin continutul spontan de glicerina obtinuta din procesul de saponificare la rece si prin mierea de faneata adaugata

7. emolient datorita ingredientelor de la pct. 6

8. antiritant prin uleiul de musetel

Ca efect aromaterapeutic este stimulent, tonic, revigorant, antistress, antidepresiv, calmeaza excitatia nervoasa deci este mai potrivit pentru dusul de dimineata sau pentru situatia cand se impune o inviorare peste zi.

Nici nu se pune problema toxicitatii lui, s-au vehiculat tot felul de idei nastrusnice ale toxicitatii pelinului fara sa se discute de fapt ca problema se pune la ingestia de cantitati industriale de planta sau produs de planta. Doar copiii mici sunt susceptibili de a inghiti sapun, dar atentia trebuie indreptata asupra lor astfel incat sa nu inghita nimic necomestibil.

O buna parte l-am „dat” inainte sa fie gata, pentru ca doar ce am sugerat ca voi face sapun cu pelin si au si curs cererile. Asa ca am mai turnat o transa, care de maine poate fi ambalat si predat spre vanzare, intrucat s-a incheiat procesul de saponificare lenta.

Apoi, dupa un timp am facut o alta reteta in care l-am combinat in calup cu aceeasi cantitate de sapun alb hidratant, pentru a imbunatati capacitatea lui de hidratare fara a da niciun picut de senzatie de uscaciune, asa cum se pare ca are tendinta pielea mai sensibila. Cam asa ca aici:

SAMSUNG

SAMSUNG

Si un sapun de rufe care a fost folosit si ca sapun de cap de cine a dorit:

Cu drag,

Alina

 P.S. Am testat proprietatile lui ca sampon si trebuie sa recunosc faptul ca nu mi se potriveste, asa cum ma asteptam. Faptul ca este preparat cu un supliment de uleiuri in vederea ingrijirii pielii are rasunet asupra parului; firele de par nu reusesc sa absoarba uleiurile, asa ca mai am o tema de studiat :).

L.E. Intre timp am pus pe roate si doua retete de sapun (sampon solid), unul pentru par cu tendinta la ingrasare si scalp sensibil, cu scuame (matreata, dermatita seboreica) pe care il poti studia aici si unul pentru par cu tendinta la uscaciune, pe care il gasesti aici.

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *