Este levantica retro? Dar tu?

In fiecare debut de iarna am acelasi soc olfactiv in mijloacele de transport in comun, provocat de paltoane vechi scoase de la naftalina. Este adevarat ca batranii au simtul mirosului mai atenuat, nu este o vina ci o realitate trista, dar si mai trista este inconstienta celor care arunca naftalina cu pumnii printre hainele de lana sau nu (?) puse la pastrare de la un sezon la altul, fara sa-si puna problema toxicitatii. SAMSUNGSi-mi pun eu intrebarea si v-o pun si voua: a devenit levantica atat de nenorocita incat e purtatoare de gripa „levantina”, a innebunit sau e purtatoare de Salmonella? De ce, mamicilor si bunicilor, ne trasneste mirosul de naftalina de ne ia ameteala de cum pasim in casele voastre in loc sa inspiram parfumul de curatenie al levantichii?

 De la cele cateva firicele din legaturicile vandute de taranci la marginea trotuarului romanesc pana la lanurile de lavanda din Provence e o diferenta ca de la atom la balena, cantitativ vorbind. Dar si mai mare este din punct de vedere calitativ intre naftalina si planta, cand e vorba despre pastrarea starii de sanatate. Si ma refer si la diferitele pliculete  cu insecticide de atarnat sau lipit prin dulapuri, produse de diverse firme. Este vorba de distrugerea celulelor rosii ale sangelui (anemie hemolitica) in special la copii, ADHD, greata, icter si de posibilul efect carcinogenetic.

Intr-o zi frumoasa de vara (de data aceasta), intr-un avion pe o ruta nu prea lunga, plin de calatori, calatorea (printre altii) o familie cu 2 copii mici cu varste de aproximativ  4 ani respectiv cel mic cam de un an. Puiul mic, sacait de cine stie ce, plangea transfigurat, udand bluza mamei de care tragea cu multa durere pe fetisoara, iar biata mamica nu mai reusea sa-l linisteasca decat pentru cate 3-4 secunde, cel mult. Explicabila starea puiutului daca te gandesti ca probabil programul lui de viata fusese putin dat peste cap. Dar necazul lui fiind la fel de mare ca si el… era enorm, proportional vorbind!

Pe scaunul de alaturi o doamna in varsta cu niste frumosi ochi albastri cu multa tinerete in luminile lor, dichisita fara ostentatie, urmarea scena cu mult calm. La un moment dat si-a ridicat poseta mare si eleganta si a scos de acolo o sticluta maronie, simpla, i-a desurubat capacul si a turnat cateva picaturi din continut pe varful degetelor pentru a se unge putin in jurul fetei, pe gat si pe palme, dupa care a rugat mamica sa o lase sa tina putin copilasul in brate.

Aceasta, vizibil jenata ca plansetul deranjeaza atat de multa lume, i-a predat pretiosul bagaj pe care doamna in varsta l-a preluat cu grija in brate, si… magieeee! cocolosul s-a linistit ca prin farmec!

Stii cine a produs magia? Crezi ca a fost magie?

Ei bine, da! Doamna cu ochi albastri avea in sticluta un elixir fermecat: ulei esential de levantica!

Cine nu cunoaste efectele acestei plantute cu aspect modest cand e singura, dar care in tufa isi sporeste puterile vindecatoare si aspectul decorativ, nu stie ce pierde. Este imposibil sa nu fi fost macar o data in viata surmenata, obosita. Au fost situatii, in cea ce ma priveste, cand nu am mai putut dormi de oboseala prea mare… sau de suparare. Am invatat ca doar cateva picaturi de ulei esential de levantica pe perna, in cada plina cu apa calda, pe tample sau pe frunte sau un saculet plin de flori de levantica sub perna face adevarate minuni. Nu am nevoie sa apelez la medicamente hipnotice sau sedative.

Acelasi efect l-am observat si la fetita mea, care acum e destul de mare si de neincrezatoare in remedii externe… spre marea ei mirare, a functionat: „Mami, m-am linistit!”, mi-a zambit ea stergandu-si lacrimile aparute nici ea nu stia de ce (stie in schimb mami, care detine un aparat sofisticat de masurat oboseala la prunci :) )

Ti-am aratat doar doua rezultate pe care le poti obtine simplu pentru probleme uzuale fara efecte nocive (cu exceptia situatiei in care este alergica!) cu ajutorul plantelor si derivatelor lor.

Sa-ti mai spun ceva: in China, mare producatoare si exportatoare de naftalina, utilizarea naftalinei este interzisa! Chinezii folosesc in mod traditional camforul ca si insecticid natural, acesta fiind obtinut din rasina unui copac numit Cinnamomun camphora (ruda cu arhicunoscuta scortisoara). Nu ti se pare acesta un subtil razboi chimic?

Romanii folosesc traditional levantica, pelinul si frunzele de dafin.

Daca mai stii si alte plante care traditional au fost folosite cu scop repelent pentru molii/insecte, te invit sa mi le spui intr-un comentariu mai jos.

Ce parere ai avea daca as produce un sapun cu naftalina? Sunt absolut sigura ca as avea mare succes la o anumita categorie de doamne, care ii vor aprecia parfumul deloc finut. Categoria celor pentru care gena de care depinde cortexul ce depisteaza mirosul buruienilor de leac a disparut in decurs de doua generatii definitiv din codul lor genetic.

La mine mai persista portiunea aceea arhaica din cortex, asa ca m-am incapatanat sa fac un sapun cu levantica pe care l-am numit LAVANDINA. Uni sau in 3 straturi de fitze.

SAMSUNGUn sapun produs prin metoda la rece, cu sau fara un touch de melt&pour. Ingrediente: uleiuri vegetale saponificate, ulei esential si boboci de levantica, glicerina si vitamina E. Poate fi folosit cu efect aromaterapeutic de relaxare, preferabil seara sau in stari de insomnie, agitatie, depresie, stress si oboseala accentuata. La nivelul pielii are efect de calmare a iritatiilor, a acneei, cicatrizant, de inlaturare a mirosurilor neplacute ale pielii, antibacterian, antifungic, repelent pentru insecte.levant

Disponibil in stoc.

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *