Top tratamente naturale cu efect impotriva racelii

Buna! cimbrul de gradina

 

Vreau sa-ti povestesc o istorioara foarte faina a profesorului Pavel Chirila, din perioada cand activa exclusiv in domeniul medicinei allopate.

La un moment dat, la camera de garda a sosit un pacient tanar, in coma, cu o infectie puternica. Conform antibiogramei (analiza efectuata pentru a considera sensibilitatea infectiei la antibiotice) prezenta rezistenta la toate antibioticele testate, cu exceptia Penicilinei. La penicilina tanarul era alergic.

Astfel incat personalul medical s-a vazut pus in fata unei mari dileme: sa lase pacientul fara tratament si acesta sa… evolueze…va dati seama cum… (v-am spus ca era vorba de o septicemie?) sau sa-i administreze penicilina si sa-i provoace o reactie alergica fatala?

In disperare de cauza, s-au hotarat sa-i administreze penicilina, cu trusa de terapie antisoc la indemana, bineinteles, si… mirare mare, nu s-a produs nici un fel de reactie nedorita. Ba, dupa scurt timp, a iesit din coma, iar dupa 5 zile de administrare a penicilinei, a inceput sa se simta mai bine.

In a 6-a zi de administrare a antibioticului A FACUT SOC ANAFILACTIC! (adica o reactie alergica severa).

(Nu te ingrijora, finalul a fost unul fericit, fiind internat in sectia de terapie a Spitalului de Urgenta Floreasca, a fost tratat prompt si s-a externat bine-mersi!)

Istorioara mi s-a parut mie interesanta din doua puncte de vedere:

  1. exista teoria ca organismul uman in situatia de boala reactioneaza diferit fata de atunci cand este sanatos (vezi reactia alergica absenta cand infectia a fost grava si reaparuta dupa ce starea generala a pacientului s-a imbunatatit)

  2. numarul de bacterii rezistente la antibiotice este in crestere (de ce ? pai datorita tratamentelor empirice fara prescriptie medicala sau a abuzului de antibiotice in hrana animalelor cu a caror carne ne hranim, adaugarii lor in compozitia pastei de dinti etc)

Pentru o bacterie este relativ usor sa castige rezistenta fata de un anumit antibiotic, si pana la urma pentru ea e o filozofie de viata, nu? Dispare, sau se adapteaza si perpetueaza in scopul supravietuirii speciei sale, asa cum fac toate fiintele vii.

Nu la fel de usor este sa depaseasca ofensiva compusilor extrem de complecsi aflati in plante, care contin adevarate coctailuri cu efect antibiotic si/sau care ne sustin imunitatea. Iar plantele sunt acele fiinte cu care rezonam de mii de ani, cu care ne hranim, cu ele impartim acelasi areal geografic, in timp ce antibioticele de sinteza sunt o gaselnita extrem de recenta pe scara evolutiei speciei umane la care organismele noastre inca nu sunt suficient de adaptate, fiind de multe ori de-a dreptul agresive pentru noi.

Mi-am pus problema atunci in alt mod: ce-ar fi sa tratam infectiile usoare abordandu-le diferit? Aproape toata lumea se repede in a lupta contra “invadatorului” uitand sa-si fortifice CETATEA: propriul organism, propria imunitate si face asta de multe ori cu pretul propriei sanatati. Nu pot uita cazul fetitei unei prietene a surorii mele care a fost tratata cu antibiotice luni de zile in sir pentru fiecare raceala, de catre un medic de familie (cum sa-i spun ca sa nu jignesc prea tare… comod!), fara investigatii bacteriologice care sa justifice interventia antibioticului, fara un tratament sau o dieta care sa-i sustina imunitatea – pentru ca la atatea raceli in sir iti pui problema cauzei care le favorizeaza, pana cand fetita a ajuns in spital cu ficatul si stomacul in pioneze! Si nu e un caz singular!

Dar despre sustinerea imunitatii va voi vorbi intr-un alt articol.

Acum vreau sa-ti arat cum poti sa apelezi la tratamente naturale cu efect antibiotic. Unele dintre ele sunt condimente, asa ca vor fi simplu de folosit daca le adaugi in alimente, trecand astfel de ideea ca “faci tratament”.

Sa nu se inteleaga de aici ca sunt total impotriva tratamentelor farmaceutice. Sunt de parere insa ca ele trebuie aplicate cu mult discernamant si nu neaparat de prima intentie.

Iti prezint aici solutiile cele mai puternice incepand cu cele care iti sunt cel mai la indemana, impreuna cu cateva atentionari mai importante:

  1. USTUROIUL – numarul unu din punctul meu de vedere (la egalitate cu propolisul) in infectii respiratorii, digestive, ale pielii si mucoaselor inclusiv genitale.SAMSUNG

Dioscoride, medicul grec ce insotea armatele romane in timpul domniei lui Nero, folosea usturoiul cu rezultate foarte bune pentru tratarea bolilor respiratorii si a celor digestive. In timpul epidemiei de ciuma din Evul Mediu, s-a observat ca marii consumatori de usturoi au fost feriti de boala.

Pentru efectul antibiotic cel mai bine este sa fie consumat crud. Preventiv consuma 1 pana la 3 catei de usturoi de 3 ori pe zi. Daca in aceasta forma nu este tolerat digestiv, poti folosi infuzia de usturoi sau tinctura. Pentru afectiunile respiratorii se pot face inhalatii punand putin jar pe un catel de usturoi.

Preparatul cu usturoi, ceapa si suc de lamaie al domnului dr. Doru Laza: se strivesc 2 catei de usturoi pentru a lasa putin suc, o jumatate de ceapa medie se razuie si se stoarce zeama, se stoarce sucul de la o jumatate de lamaie; toate ingredientele se amesteca si se pastreaza la frigider. Cu acest suc se fac badijonari si masaje usoare ale amigdalelor si ale zonei interioare a gatului, cu ajutorul unui betisor cu vata sau punand sucul intr-un flacon cu spray.

  1. PROPOLIS – pe acelasi podium cu usturoiul; excelent in infectii respiratorii cu exces de secretii; in aplicatii interne nu da fenomene de rezistenta sau dezechilibre ale florei bacteriene proprii, intrucat el actioneaza si printr-o stimulare a factorilor imunologici ducand la cresterea rezistentei generale a organismului fata de boala. propolisEtimologic, cuvantul deriva din limba greaca: “pro” (pentru, aparare) si “polis” (cetate, oras), referindu-se la apararea stupului de albine sau, in cazul nostru, la imunitate. Eu folosesc doza de 1 picatura de tinctura de propolis/kg corp/zi, impartita in 2 sau 3 doze. Pentru o toleranta “gustativa” marita, picaturile se administreaza intr-o lingurita de miere, ulei (oricare preferat), pe o bucatica de paine sau dizolvate in apa. Eventualele resturi de rasina de pe dantura se inlatura prin mestecarea de oleaginoase (seminte, nuci, alune).

  2. MIEREA de flori salbatice (plantele de cultura pot fi contaminate cu pesticide) – arsuri, infectii ale pielii fagure mieresi mucoaselor inclusiv postchirurgical, infectii respiratorii; in administrare interna 2-3 lingurite/zi. Pentru mine este regula ca in preajma unei raceli sau in sezonul rece sa nu-mi lipseasca mierea de mana de padure sau de brad, care sunt foarte bogate in elemente minerale extrem de utile organismului.

  3. SCORTISOARA – foarte buna in infectii respiratorii, gingivite, infectii urinare, digestive, acnee; uleiul esential de scortisoara este foarte caustic, se administreaza numai diluat,  ca si uleiul de cuisoare; SAMSUNGdar scortisoara se poate folosi sub forma de pudra cu mult mai putine precautii, in ceai, desert etc. Eu folosesc un decoct de baton de scortisoara in care imi adaug la finalul fierberii alte plante sa infuzeze (in functie de ce urmaresc sa tratez) sau in terciul de cereale, seminte si fructe pe care mi-l prepar in unele dimineti adaug si o jumatate de lingurita de scortisoara macinata.

  4. CUISOARELE–  utile in gingivite, inflamatii ale mucoaselor respiratorii; cuisoareintern 3 picaturi de ulei esential x 3/zi, mesteci cate un cuisor de 4-6 ori pe zi sau infuzie din 5 cuisoare la 250 ml de apa de 3 ori pe zi; extern inhalatii, candela, masaj, baie 

  5. CIMBRUL excelent efect antibiotic pentru infectii respiratorii (inclusiv sinuzite), digestive, urinare, ale pielii si mucoaselor – rani, ulceratii, arsuri, gingivite; cimbrul de gradinanu dezvolta rezistenta! Poti folosi uleiul esential sau infuzie.

  6. ECHINACEEA – infectii respiratorii si ale pielii (aplicatii locale), infectii urinare. echinaceeaFoloseste infuzie, tinctura diluata sau suplimente pe baza de extracte.

  7. EUCALIPT – efect dezinfectant al aerului; util in primul rand in infectii respiratorii, apoi urinare si ale pielii; eucaliptse administreaza intern 3-5 picaturi de ulei esential de 3 ori/zi sau extern in inhalatii, candela, masaj, baie

  8. extract din seminte de GREPFRUT – efect dezinfectant, util in infectii ale pielii si mucoaselor, inclusiv intestinale; seminte grepfrutatentie: in tratamente prelungite poate provoaca disbacterioze intestinale similar antibioticelor, asa ca ai grija si consuma iaurt intre doze. De administrat in doze de 5-15 picaturi in 200 ml apa sau suc de 2-3 ori pe zi la adulti si copii cu varsta de peste 10 ani si 2-5 picaturi o data sau de doua ori pe zi la copii de peste 3 ani.

  9. IENUPARUL si CONIFERELE in general – efect dezinfectant al aerului; infectii urinare, respiratorii, dermatologice si digestive; dozele mari sau administrarea prelungita pot irita rinichii; se administreaza intern ulei esential 3-5 picaturi x3/zi, iar extern in inhalatii, candela, masaj, baie.bace ienuparbradpin

11.  TEA TREETea treeinfectii cutanate si ale mucoaselor, acnee, infectii respiratorii; se foloseste uleiul esential extras din frunzele arborelui Melaleuca alternifolia (nu cel extras din semintele arborelui de ceai din genul Camellia); acest remediu este folosit de populatia bastinasa Bundjalung din estul Australiei pentru a-si trata tusea, infectiile respiratorii si ranile. Uleiul nu se aplica nediluat pe piele (se folosesc 4-6 picaturi ulei esential in 10 ml ulei de masaj); mai poate fi folosit in inhalatii sau baie; intern se administreaza 3-5 picaturi x 3/zi

12. MERISOARE (cranberries) – infectii urinare; merisoarese pot consuma ca atare, crude sau uscate; cu siguranta au fost introduse in cultura si in tara noastra; de cativa ani am gasit si la piata, insa nu in mod constant (bineinteles, vara!)

13. PELIN – efect dezinfectant al aerului; util in infectii respiratorii, ale pielii, digestive (diaree) sub forma de infuzie; pelin fotocontraindicat in administrari prelungite, contraindicata administrarea interna la gravide si copii mici si precum si celor care sufera de afectiuni neuropsihice!

 

14. LICHEN de brad, de piatra (islandez) sau alti licheni – infectii ale pielii si mucoaselor (respiratorii, digestive, genitale), ale plamanilor

matreata-braduluilichen stejarlichen islandez

15. SALVIA – infectii digestive, salvia-officinalisale tractului respirator superior, rani infectate; intern ulei esential 3 picaturi x 3/zi, infuzie din 2 lingurite de planta la 250 ml apa fierbinte de 3 ori pe zi extern in inhalatii, candela

16. FRUNZELE DE MASLIN (extractul de frunze de maslin, concentrat in oleuropeina) – frunze maslinnu determina rezistenta la antibiotice prin utilizare indelungata si nici disbacterioze (adica nu inlatura din organism decat bacteriile “rele” protejandu-le pe cele folositoare); nu se foloseste concomitent cu medicamentele anticoagulante intrucat au ele insele un astfel de efect; util in infectii digestive, renale, respiratorii

Aceste remedii bineinteles ca pot fi folosite si in combinatie, respectand regula de a nu combina mai mult de 7.

Iti prezint si una dintre retetele mele preferate atunci cand sunt expusa unei raceli:

  • un pahar de suc de portocale, suc portocale

  • 2 feliute de ghimbir,

  • o lingurita de miere de mana (de brad sau de padure),

  • 1 catel de usturoi strivit.

Te asigur ca e un coctail super, in ciuda combinatiei aparent neobisnuite, te vei indragosti iremediabil de el. Eu una asa am patit! :) Mai am si alte combinatii dar aceasta mi se pare cea mai gustoasa si mai usor de tolerat aproape de oricine. Varianta originala al acestui coctail includea si ardei rosu iute, dar nu te sfatuiesc sa adopti aceasta reteta decat daca ai un stomac neafectat si nu ai probleme de sangerare.

Cu siguranta lista mea nu este completa, dar acestea sunt remediile pe care eu le-am testat pe mine, familie si cativa prieteni care sunt atasati de ideea de apropiere de natural, si care au functionat.

Sunt o persoana cu probleme de imunitate, insa de cand am renuntat la mare parte dintre medicamentele din farmacie recunosc faptul ca am racit mult mai rar (de obicei raceam de 6-7 ori in sezonul rece) si fac forme mult mai usoare, atat de usoare incat de cele mai multe ori cei din jur nici nu observa ca sunt racita. Asa ca procedeaza si tu ca mine:

  1. evita medicamentele de sinteza daca exista alternative naturale pe care le poti folosi pentru afectiuni usoare, moderate sau cronice, in ideea de a-ti proteja organele interne implicate in metabolizarea si eliminarea chimicelor (stomac, ficat, rinichi); antibioticele elimina nu numai bacteriile periuloase ci din pacate si pe cele prietenoase, cu care ne aflam in simbioza si care ne fortifica imunitatea

  1. nu apela la antibiotice decat daca depasesti 3 zile de temperatura (adica peste 38ºC) insa mai putin de 39ºC, peste aceasta temperatura consider deja o problema ce trebuie abordata diferit

  2. la micul dejun serveste doar fructe sau legume crude (eu nu prea mai am probleme cu stomacul si tranzitul intestinal de cand am adoptat acest regim de viata :) ); sunt pline de vitamine, enzime vii si glucide sanatoase care iti furnizeaza suficienta energie pentru prima parte a zilei! Daca te temi de aportul crescut de zahar din fructe, consuma fructe acrisoare.

  3. bea zilnic ceai verde intrucat este foarte bogat in antioxidanti, ceea ce te protejeaza suplimentar contra infectiilor, si pentru ca este printre putinele plante al carei consum constant nu produce fenomenul de inductie patogenetica (adica nu da reactii adverse la legate de administrarea prelungita).

Plantele cu efect terapeutic pot determina si ele reactii adverse la consum indelungat sau in cantitate mare, stiai? De aceea este bine sa te sfatuiesti cu un medic specializat in terapii complementare pentru a afla durata si dozele corecte pentru administrare.

  1. Bea extrem de putina cafea (sau mai bine deloc!) Eu beau pentru ca am nevoie, insa nu folosesc mai mult de jumatate de lingurita de cafea zilnic (trebuie sa imi aduc tensiunea arteriala la un nivel cat mai apropiat de normal, altfel eu o am foarte scazuta) dar si pentru ca mirosul ei tonic imi face deosebita placere. Daca mi-ar face rau as renunta total la consumul ei si m-as multumi sa o miros :).

  2. Nu fuma! (stiu ca nu-ti place ideea, dar…stii tu!)

Tu ce metode folosesti ca sa tolerezi mai usor o raceala sau sa eviti sa te imbolnavesti atunci cand vii in contact cu persoane racite?

Lasa-mi un raspuns mai jos daca ai si alte metode prin care tratezi problemele tale de sanatate sau daca ti-a fost de folos experienta mea.

De asemenea, te rog sa dai share pentru ca informatiile din articol sa ajunga la cat mai multe persoane.

Iti urez sa fii frumoasa si proaspata ca o floare, si asta nu o poti face decat daca te apropii de natura si de copiii ei dragi!

Cu drag,

Alina

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *